Interview: Digi-Taalhuis opent nieuwe wereld voor laaggeletterden

Interview: Digi-Taalhuis opent nieuwe wereld voor laaggeletterden

In Nederland hebben 2,6 miljoen mensen moeite met lezen en schrijven. Wietze besloot te gaan werken aan zijn lees- en schrijfvaardigheid en meldde zich aan voor de lessen bij het Digi-Taalhuis. Binnen een halfjaar is er een nieuwe wereld voor hem opengegaan en schrijft hij zelfs eigen verhalen. Lees nu over zijn ontwikkeltraject.

Voorheen was lezen en schrijven nooit Wietze’s sterke punt. "Schrijven ging moeizaam en lezen lukte me eigenlijk niet", geeft hij toe. Maar sinds zijn eerste bezoek aan het Digi-Taalhuis is er veel veranderd. "In korte tijd heb ik enorm veel geleerd. Nu neem ik zelfs een paar boeken mee op vakantie. Ik lees en schrijf veel meer, en daar ben ik heel blij mee."

Dagelijks leven
Ook in het dagelijkse leven merkt hij de resultaten. "Eerder kon mijn vrouw mijn boodschappenbriefjes niet lezen, nu wel", zegt hij trots. "En als ik nu een appje stuur, krijg ik te horen dat het goed leesbaar is. Het is prachtig om te merken dat het steeds beter gaat. Ik lees nu krantenartikelen, waar ik eerst moeite mee had."
Doordat het schrijven beter gaat heeft Wietse ook een nieuwe manier gevonden om zich te uiten. "Ik schrijf nu regelmatig een verhaaltje”. Eerst vond ik dat niks, maar nu pak ik een pen, ga ik er ontspannen voor zitten en schrijf ik zo een verhaal. Zijn begeleider Tjitsche beaamt dit. "De verhaaltjes zijn ook erg leuk om te lezen. Wietze vindt het maken van woordzoekers nu ook leuk om te doen en stuurt de oplossing soms op.

Blijven oefenen
Het gevoel van schaamte dat sommige mensen ervaren omdat ze moeite hebben met lezen en schrijven, herkent Wietze maar al te goed. "Dat gevoel had ik ook wel eens, maar door te blijven oefenen, kom je steeds verder. En dat geeft zoveel plezier en trots, daar knap je echt van op."

Hulp op maat
Eerder werd Wietze in een groepsverband geholpen, wat voor hem niet prettig werkte. "Eén-op-één hulp werkt veel beter en is veel fijner. In de groep hield ik me sneller stil en sloeg ik dicht. Eén-op-één gaat veel gemakkelijker. Ik maak betere vooruitgang en het is leuker." Elk traject is maatwerk vertelt Anneke Visser van het Digi-Taalhuis. "De leerbehoefte en het kennisniveau is bij iedereen anders. Hier houden we rekening mee."

Een nieuwe wereld
Wietze is erg trots en spreekt vol lof over zijn nieuwe vaardigheden. "Er gaat voor mij een hele wereld open. Ik ben expeditie medewerker. Als ik een retour moest opschrijven, ging dat niet altijd goed, maar nu doe ik het met gemak." Zijn nieuwe vaardigheden hebben hem zelfs in staat gesteld om anderen te helpen. "Kortgeleden heb ik zelfs een buitenlandse chauffeur geholpen door aanwijzingen te schrijven in een vertaalapp. En dat ging direct goed!"

Gratis lessen en hulp
Ken je iemand die moeite heeft met taal, rekenen of computeren? Of kun je misschien zelf wel wat hulp gebruiken? Kom naar het Digi-Taalhuis in brede school De Wiken of in Bibliotheek Drachten | Smallingerland. Een (taal)vrijwilliger helpt je dan met al jouw vragen. Ook kun je er ook oefenen met taal, rekenen en computeren.