Beste Bieb Festival

 

Op vrijdag 20 en zaterdag 21 september organiseren wij het Beste Bieb Festival. Een cadeautje voor jou als lid, bezoeker of inwoner van Smallingerland! We zien je graag tijdens het gratis toegankelijke festival!

  • Vrijdag 20 september van 17.00-23.00 uur (Locatie Bibliotheek Drachten)
  • Zaterdag 21 september van 10.00-17.00 uur (Locatie Bibliotheek Drachten en Museumplein)

 

Vrijdagprogramma

Bekijk hier het overzicht met alle activiteiten op vrijdag 20 september: Cabaratier Ronald Smink, karikatuur tekenen, livemuziek en meer!

Bekijk het vrijdagprogramma

Zaterdagprogramma

Bekijk hier alle activiteiten op zaterdag 21 september: o.a. Eus's Biebclub, Meet & Greet Maren Stoffels, Kruidkoek, Nancy & the Sinatra's!

Bekijk het zaterdagprogramma

Plattegrond festival

Wil je weten waar alle activiteiten plaatsvinden tijdens het Beste Bieb Festival? Bekijk onze handige plattegrond!

Bekijk de plattegrond

Meld je nu aan voor onze activiteiten, vol=vol!

Het gehele festival is gratis, maar door beperkte ruimte voor onder andere lezingen en workshops is het voor verschillende activiteiten wel nodig om je in te schrijven. Bekijk nu het activiteitenaanbod en reserveer snel je plek!

Ontdek de rest van ons programma
Geen kaartje? Geen probleem! Er zijn genoeg leuke activiteiten waarbij inschrijving niet nodig is. Zo maakt schrijver/presentator EUS (Özcan Akyol) zijn opwachting met de talkshow Eus' Biebclub. Daarnaast zijn er diverse korte (straattheater)acts zoals de Poëziefiets en de Meisjes van het Compliment. 

Eus' Biebclub Live

Özcan Akyol debuteerde in 2012 met zijn veelgeprezen roman ‘Eus’ en ontwikkelde zich daarna tot een creatieve duizendpoot. Hij schreef meer romans en werd columnist bij diverse kranten en tijdschriften. Ook maakte hij furore als televisiepresentator van succesvolle programma’s als ‘Sterren op het Doek’, ‘De Geknipte Gast’ en ‘Eus’ Boekenclub’. Op ons festival presenteert hij op zaterdag om 14:00 uur op het hoofdpodium 'Eus’ Biebclub'.

Taede Smedes: De ufo's van Gorredijk (lezing)

Op vr 20 sep, 18:30 uur (Digi-Taalhuis)

Tijdens deze lezing vertelt filosoof en theoloog Taede A. Smedes over zijn eigen ingrijpende ufo-waarneming en de manier waarop hij vervolgens feit en fictie over ufo’s op een rijtje heeft gezet in zijn boek ‘We zijn misschien niet alleen’ Ook zijn historische constructie van een opmerkelijke ufo-golf in 1974 in ‘De ufo’s van Gorredijk’ komt aan bod.

Een levend stripfiguur: Cabaret door Ronald Smink (16+)

Op vr 20 sep, 19:30 uur (Activiteitenruimte)

Ronald Smink is een levend stripfiguur die als comedian volledig out of the box denkt. Een show van Smink is een energieke ervaring waarbij het publiek wordt bestookt met bizarre fantasieën over bevers op de snelweg, Fortuna Sittard, en de waanzin van kinderen krijgen. Een extreem grappige achtbaan waar geen einde aan lijkt te komen dus.

Workshop schermstrijd door Vitamine Eef

Op vr 20 sep, 20:00 uur (Digi-Taalhuis)

Waarom zijn schermen eigenlijk zo aantrekkelijk? Wat is een gezonde schermtijd per dag voor mij of mijn gezin? En mediaverleiding, wat is dat precies en hoe ga je daarmee om? Tijdens deze interactieve sessie geeft Mediapedagoog Evelyn Verburgh (Vitamine Eef) inzicht om verstandige keuzes te maken op het gebied van mediagebruik.

Jeffrey Bout: De zoektocht naar een tweede aarde (lezing)

Op vr 20 sep, 21:15 (Digi-Taalhuis)

Sterrenkundige Jeffrey Bout vertelt over de ontdekking van exoplaneten. Complete werelden, vele lichtjaren van onze aarde. Nieuwe telescopen brengen inmiddels het onderzoek naar een hoger niveau. Zijn sommigen hiervan net als de aarde bewoond en gevormd door leven? Het lijkt een onmogelijke vraag, maar misschien vinden we binnenkort hierop een antwoord.

Livemuziek van Hello Again: 60’s en 70’s hits!

Op vr 20 sep, 22:15 uur (Plein 1)

Hello Again is dé coverband die je meeneemt naar de muzikale hoogtijdagen van de jaren '60 en '70.  Onno, Henderikus en Ronnie brengen met hun eigen unieke sound en vrolijke noot de grootste hits tot leven.  Dit enthousiaste trio uit Dokkum bestaat nu enkele jaren en timmert goed aan de weg. Laat je verrassen en geniet van een avond vol nostalgische muziek met Hello Again!

Karikatuur tekenen & workshops striptekenen (8+)

Op vr 20 sep om 19:00 uur en za 21 sep vanaf 11:00 uur (leestafels)

Wil je ervaren hoe het is om (nog beter) een strip te tekenen? Striptekenaar en illustrator Jan-Willem Spakman (Wimpie Comics) geeft je slimme tips om (nog beter) strips te tekenen. Laat vrijdag een karikatuur tekenen of volg op zaterdag een van de workshops striptekenen met Jan-Willem Spakman (Wimpie Comics)!

Kruidkoek: De Muziekmagnetron (interactief concert)

Op za 21 sep, 10:15 uur en 11:15 uur (Activiteitenruimte)

Vier vrienden die samen met veel plezier avontuurlijke muziek maken, dat is Kruidkoek! Eerder trad de band o.a. op met schrijver Joost Oomen. Tijdens het festival brengen ze hun interactieve concert ‘De Muziekmagnetron’ (6+). Je krijgt een kijkje in de keuken van een echte band. Een experiment met muzikale én eetbare ingrediënten! Deze zomer ook te zien op festival De Parade.

Boekenrecept op maat van de Culturele Apotheek

Op za 21 sep, 11:00 uur (Museumplein)

Last van keuzestress? Van onvervulde verlangens of werkwalging? De Culturele Apotheek biedt verlichting bij deze en andere alledaagse kwalen! Kom naar het inloopspreekuur voor een kort doch indringend consult en stort je hart uit. Dan ontvang je ter plekke je hoogstpersoonlijke boekenrecept op maat, inclusief de juiste dosering, het beste tijdstip van inname en eventuele bijwerkingen.

Kunstlezingen door Margaret Breukink

Op za 21 sep, 11:30 en 14:00 uur (Digi-Taalhuis)

Kunsthistorica Margaret Breukink gaat tijdens haar lezingen in op het leven en de werken van de bijzondere kunstenaar Wassily Kandinsky en kunstschilder Edward Hopper. De lezingen zijn een voorproefje van haar uitgebreidere lezingen later dit jaar: Wassily Kandinsky: Pionier van de abstracte kunst en Edward Hopper: met het oog van de camera.

Jeugdfoarstelling Lampke (Friestalig, 8+)

Op za 21 sep, 14:00 uur, 15:00 uur en 16:00 uur (activiteitenruimte)

Ferteller Pyke Kroes en muzikant Carel van Leeuwen spylje op sneontemiddei mar leafst trije kear de jeugdfoarstelling ' Lampke ', nei it bekroande boek fan Annet Schaap. Wat barde der no op dy stoarmeftige jûn dêr 't Lampke, dochter fan 'e fjoertoerwachter, fergeat om nije lúsjefers te heljen? In byldzjende foarstelling mei spesjale muzykynstruminten. Frysktalich.

Gabriël Vriens: Ontdek klassieke muziek (lezingen)

Op za 21 sep, 10:30 uur en 13:00 uur (Digi-Taalhuis)

Muziekkenner Gabriël Vriens stelt het Pianoconcert nr. 20 van Wolfgang Amadeus Mozart en het Celloconcert van Antonin Dvořák centraal in twee losse lezingen. Met humor en enthousiasme deelt Gabriël achtergrondinformatie over de componisten en hun plek in de muziekgeschiedenis. Ieder onderdeel van de muziekstukken zal uitgebreid beluisterd worden. 

Esther de Jong: Nederlandstalige dagboekmuziek

Op za 21 sep, 10.30 uur (Hoofdpodium)

De muziek van Esther de Jong is rauw en niet te ontlopen. In juni 2023 kwam haar debuutalbum ‘Even over leven’ uit bij Excelsior Recordings en werd door OOR omschreven als een album dat met scherpe pen en gevoel voor (zwarte) humor is geschreven. De Nederlandse teksten zetten je met beide benen op de grond om daar vervolgens doorheen te kunnen zakken.

Raptiel: dansen en rappen bij de bibliotheek!

Op za 21 sep, 11.30 uur (Paviljoen)
Raptiel (Martijn Werkhoven) ken je vast als internetsensatie van zijn video’s als Friese moeder, maar wist je dat hij ook muziek maakt? Raptiel komt langs op het Beste Bieb Festival om samen met jullie te dansen en springen op de dansbare beats van de rapper. Dansen en rappen bij de bibliotheek, wie wil dat nou niet?!

Lezing en Meet & Greet Maren Stoffels

Op za 21 sep, 15:00 uur (Paviljoen)

Maren Stoffels is een gerenommeerd schrijfster die als geen ander weet waarover kinderen en jongeren graag willen lezen. Bekend van onder andere haar Thrillers voor jongeren (12+) Escape Room en Fright. Kom tijdens het Beste Bieb Festival naar haar lezing en maak kennis met Marren tijdens de Meet & Greet!

Livemuziek Nancy & the Sinatra’s: Fifties en Upties

Op za 21 sep, 16:00 uur (Hoofdpodium)

We sluiten het zaterdagprogramma van het Beste Bieb Festival swingend af met de muziek van Nancy & the Sinatra’s! Een band die eruit ziet en klinkt alsof de tijd heeft stil gestaan. De wonder years uit de vorige eeuw herleven: breekbare luisterliedjes, melodieuze blues, maar ook een verrassend repertoire om lekker op te dansen! Fifties en Upties.

Huisregels Beste Bieb Festival

Om iedereen een veilige en plezierige ervaring te bieden, vragen we je om onze huisregels te respecteren. Zo zorgen we samen voor een sfeervol en inspirerend festival. Mocht je vragen hebben, spreek gerust een medewerker aan. Geniet van het festival en alle activiteiten!

Bekijk hier de huisregels