Vacature Leesconsulent PO

Word jij onze nieuwe collega?

 

Een plek vóór en dóór de gemeenschap: dat vinden we belangrijk bij Bibliotheek Drachten | Smallingerland. Als educatieve en culturele organisatie kun je bij de bibliotheek boeken en e-books lenen. Je kan er rondkijken, even zitten en de krant lezen. Maar we willen verder reiken dan dat. Zo is het onze ambitie om iedereen zelfredzaam te laten zijn en te ondersteunen, maar ook talent en plezier een plek te bieden. Dit vind je terug in onze cursussen en spreekuren op het gebied van taal- en digivaardigheid, onze intensieve samenwerking met het onderwijs, maar ook in de maatschappelijke en educatieve activiteiten die we organiseren. Jong en oud kan bij ons terecht en we
zijn er graag voor allerlei groepen bibliotheekgebruikers. Zo werken we toe naar het worden van een Mienskip Bibliotheek.
In december 2023 is Bibliotheek Drachten|Smallingerland uitgeroepen tot ‘Best presterende bibliotheek van Nederland’.

Om samen met ouders, opvoeders en leerkrachten het leesplezier bij kinderen te vergroten, een goede leescultuur te ontwikkelen en daarmee de taalontwikkeling te bevorderen, zijn wij op zoek naar een enthousiaste 

Leesconsulent Primair Onderwijs (PO) voor 24 uur per week

Wat ga je doen?
Als leesconsulent ga je werken met de landelijke aanpak de Bibliotheek op school. Je stelt jezelf steeds de vraag: ‘Wat is er nodig om kinderen met plezier te laten lezen?’. Je functie is heel afwisselend. Je adviseert en ondersteunt meerdere basisscholen en kinderopvangorganisaties bij het uitvoeren van het leesbeleid. Je initieert lees bevorderende activiteiten en helpt organisaties bij de uitvoering. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de (boeken)collecties op de scholen en adviseer je hen hierover. Je zoekt connectie tussen de programmering in de bibliotheek en de werkzaamheden op scholen. Het aantal werkuren is een gemiddelde; in de schoolweken maak je meer uren dan 24, omdat je in alle schoolvakanties vrij bent.

Hoe ziet je dag eruit?
Benieuwd naar hoe een dag uit het leven van een leesconsulent er concreet uitziet? Lees de ervaringen van Marije. 

Een dag als leesconsulent is nooit hetzelfde! Maar om je een beeld te geven, neem ik je mee in hoe een dag voor mij eruit kan zien. ’s Ochtends start ik de dag met het inpakken van nieuwe boeken om te promoten in de klas. Met de boeken op zak ga ik naar de desbetreffende school toe. Altijd leuk voor de kids, want de ‘biebjuf’ komt langs! Ik bespreek met de leerkrachten hoe ze het beste deze boeken kunnen inzetten in de klas. Vervolgens ga ik in gesprek met de leescoördinator op de school om te adviseren over het jaarplan. Zo behandelen we vragen als: welke activiteiten passen bij de visie en doelstellingen van de school? Hoe brengen we dit naar het team? En welke leerkrachten hebben extra ondersteuning nodig? Dan is het alweer tijd voor de volgende school om daar een leesgesprek aan te gaan met een leerling die moeilijk tot lezen komt. Het geeft veel voldoening als die leerling dan daadwerkelijk een boek oppakt en leest. Ik licht nog wat boeken die nieuw zijn uit in de schoolbibliotheek en overleg met de biebmoeder of er nog zaken spelen bij het uitlenen van boeken. En natuurlijk is er op zo’n dag altijd ruimte voor vragen van een leerkracht of leerling, of een brainstormsessie op kantoor met collega’s. Kortom: het leven van een leesconsulent is nooit saai!

Domein Jeugd & Onderwijs
Als leesconsulent maak je deel uit van het domein Jeugd & Onderwijs van Bibliotheek Drachten|Smallingerland. Dit team bestaat uit acht collega’s: zes andere leesconsulenten, de samensteller collectie en de domeinspecialist (hoofd) van het team. We werken samen met consultatiebureaus, 32 peuterspeelzaal- en kinderopvanglocaties, 27 scholen voor het Primair Onderwijs en 6 scholen voor het Voortgezet Onderwijs. Op de scholen wordt er gewerkt volgens de aanpak ‘de Bibliotheek op school’ (dBos), op de kinderopvanglocaties met BoekStart.

Wat vragen wij van jou?

  • Je hebt een relevante opleiding afgerond op hbo-niveau;
  • Je hebt aanvullend de opleiding Leesconsulent PO gevolgd of bent bereid die te volgen;
  • Je hebt affiniteit met de leeftijdsgroep 4 tot 12 jaar en bent in staat om kinderen, pedagogisch medewerkers, leerkrachten en ouders te inspireren;
  • Je bent een echte netwerker en kunt goed samenwerken;  
  • Je bent flexibel inzetbaar.

Wat bieden wij je?

  • Een functie voor een jaar met een vast dienstverband in het vooruitzicht;
  • Salaris op basis van schaal 7 (cao Openbare Bibliotheken);
  • Een inspirerende baan waarin je echt van betekenis kunt zijn;
  • Werken binnen een enthousiast team met korte lijnen;
  • Mogelijkheden om je door te ontwikkelen;
  • Een telefoon en laptop van de zaak;
  • Een gratis abonnement bij onze bibliotheek.

Ben je enthousiast geworden?
Dan zien wij heel graag voor maandag 28 oktober jouw motivatiebrief en cv tegemoet op werkenbij@bibliotheekdrachten.nl, t.a.v. Anneke de Jong, Domeinspecialist Jeugd & Onderwijs. Die sollicitatie mag zo creatief zijn als je zelf wilt! Heb je vragen over de functie, dan kun je Anneke mailen op adejong@bibliotheekdrachten.nl. In de week van 4 november zullen de eerste gesprekken plaatsvinden. We streven naar een zo spoedig mogelijke indiensttreding.

Bibliotheek Drachten | Smallingerland hecht waarde aan diversiteit en inclusiviteit. Wij vinden het belangrijk dat ons team net zo divers is als de mensen met en voor wie wij werken.